Wie is de mol

In onze omgeving is bijna altijd wel iemand te vinden die niet lekker in zijn vel zit. Misschien ben je het zelf wel. De veerkracht is verdwenen en er lijkt een soort onderhuidse woede te regeren bij de meeste benaderingen. Er wordt op zoek gegaan naar een specifieke “ideale” weg richting Rome, maar bent vergeten dat eigenlijk alle wegen ernaartoe leiden.

Je wilt eigenlijk een route waar geen hobbels, geulen en andere obstakels te vinden zijn, omdat je graag zo soepel mogelijk bij je volgende bestemming aan wilt komen. Op de momenten waarop dingen niet gaan zoals je wilt, worden je hersenen overspoeld met dwingende gedachten waar je niet (meer) aan kan voldoen. Je hebt enorme spijt van gemaakte keuzes uit het verleden en voelt angst voor dat wat nog komen gaat. Je lijkt vast te zitten in het hier en nu, terwijl dat eigenlijk al die tijd het enige is wat er is.

In je omgeving lijken mensen, situaties en keuzes je allemaal te saboteren. Alles zit tegen en je kan niet verklaren waarom jou dat allemaal moet overkomen. De enige vraag die je uit deze hel kan laten ontsnappen is niet: “Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn omgeving gunstiger wordt?”, maar is in werkelijkheid: “Wie is de Mol?”.

Zodra je even een moment objectief naar jezelf probeert te kijken, dan zul je ontdekken dat jij het was die de boel saboteerde in plaats van de omgeving. In plaats van gebeurtenissen te nemen met een korreltje zout, voel je je door alles persoonlijk aangevallen. Het noodlot lijkt het op jou gemunt te hebben, terwijl dit eigenlijk geweldige kansen zijn voor groei.

Het enige wat je hiervoor moet onthouden, is dat je zelf verantwoordelijk blijft voor je psychologische zekerheid. Jij bepaalt hoe je met dingen omgaat en hebt keuze in je reactie, zolang je je bewust blijft van deze keuzemogelijkheid. De omgeving zal altijd blijven veranderen, want alles is vergankelijk, dus heb je in de kern alleen jezelf om je aan vast te houden. Zo blijf je het ook het meest krachtig, het meest onafhankelijk en en het meest levend.

Je kunt jezelf mollen of jezelf leren groeien. Aan jou de keuze. Wie is de Mol?

Nieuwe inspiratie

Schrijf je in en ontvang maandelijks de laatste teksten en gedichten van de man zonder jas :-)