Vloedgolf van de toekomst

Iedereen heeft een perfectionist in zich. Iedereen is bang om dingen te missen en verkeerde keuzes te maken. We leven dan ook niet meer in een tijd waarin schaarste het probleem is, maar juist overvloed. Een overvloed aan mogelijkheden, waarin we moeten proberen de “juiste” golf te vinden om op te blijven surfen.

Deze angst beperkt ons zodanig dat we niet meer kunnen genieten van de keuzes die we wél maken, aangezien de volgende zware keuze ons alweer boven het hoofd hangt. We leven in de toekomst. We leven in een zee aan verwachtingen van anderen, maar uiteindelijk vooral van onszelf. Gecheckboxte lijstjes zorgen tijdelijk voor een kleine genoegdoening om vervolgens vrijwel direct te worden overspoeld door een volgend streven.

Hoe kan ik leren surfen?

De eerste stap bij het overwinnen van dit overweldigende gevoel, is de kunst van het leren herkennen.

Je ziet en voelt jezelf afdwalen in een diepe afgrond omringd door taken, verplichtingen, doelen en eisen die staan te wachten. Voorheen nam de angst je direct in beslag en werd je zicht op de oorzaak ervan verduisterd. Met dit inzicht in je achterhoofd, neem je de (stress)reacties in je gedachten waar en door dit waarnemen, schijn je licht op de verduisterde spelonken van je geest.

Door waar te nemen begin je langzaam maar zeker te begrijpen hoe je geest eigenlijk in elkaar steekt. Je ontdekt wat je dwars zit, waar je valkuilen zich bevinden en hoe je eerste reactie is. Door dit te leren begrijpen, zul je je steeds sneller bewust worden van de zaken die je verontrusten, zodat je ze voortijdig al kunt tackelen.

Voor je het weet staat het 1-0 voor jou in de strijd tegen de vloedgolf en surf je erop in plaats van erin te verdrinken.

Nieuwe inspiratie

Schrijf je in en ontvang maandelijks de laatste teksten en gedichten van de man zonder jas :-)