Resultaatgerichtheid

We kennen allemaal denk ik wel de resultaatgerichte kant van onszelf. Erkenning van buiten, voldoening van binnen, alles hangt samen met het behalen van resultaat. Al snel raakt ons leven op deze manier uit balans, maar een leven zonder resultaat is daarentegen lastig voor te stellen als een gelukkig bestaan.

Voldoening ervaren is geweldig. Je tracht een actie, project of doel succesvol af te sluiten en wanneer dit bereikt wordt, krijg je een enorme, tijdelijke kick.

Ik kom dit dagelijks tegen in mijn werk, waar het behalen van resultaat vrijwel altijd centraal staat. Websites van ondernemers beter laten presteren is een enorme uitdaging. Het is iedere keer weer spannend en tegelijkertijd ook lastig. Je kunt een website kwalitatief beter maken op basis van inzicht, maar of het daadwerkelijk resulteert in het gewenste resultaat, is nooit zeker.

Voor mijn gevoel kan ik deze lijn doortrekken van mijn werk naar mijn persoonlijke leven. Ik voer zo goed mogelijk handelingen uit op basis van kwalitatief inzicht, maar of ik daadwerkelijk meer rust, tevredenheid of geluk ervaren is nooit zeker.

Met resultaatgerichtheid komt altijd onzekerheid. En onzekerheid maakt dat we ons bang voelen. Bang vanwege het verlies van de controle. We hebben geen volledige invloed op de uitkomst en de uitkomst kan zomaar anders zijn dan onze eigen, en andermans verwachtingen.

En andermans verwachtingen zijn vaak door onszelf geschapen. We plaatsen een perfect beeld van onze identiteit¬†en projecteren deze in de gedachten van onze omgeving. We ervaren diepe angst omdat we onzeker zijn over onze realisatie van dit beeld. Keer op keer. Iedere onderneming heeft een kans van slagen en van falen. En altijd zijn we actief in ons hoofd bezig met de mogelijkheid: “Wat als het mis gaat?”

Resultaat willen behalen is een natuurlijke drang bij ons mensen. We willen altijd een stap verder komen. Ons leven evalueren en vervolgens evolueren. We hebben behoefte aan groei en gebruiken tussentijdse resultaten om onze groei te voeden en te beoordelen. Resultaatgerichtheid is de drang om jezelf te ontwikkelen. En ontwikkeling kan nooit falen.

Ontwikkeling is neutraal. Ontwikkeling vindt plaats zoals het gaat. “Leren met vallen en opstaan” is een veelgehoorde leus. Leren van de momenten dat je resultaat niet behaald wordt. Leren van jouw houding, op het moment dat je gedwongen wordt een keuze te maken.

We kunnen door bepaalde resultaten tegen de grond worden gesmakt. En altijd hebben we daar weer de keuze. Blijven we liggen of proberen we op te staan? Gebruiken we onze resultaatgerichtheid tegen of voor onszelf? Leggen we ons neer bij een gebrek aan of gedijen we in de zoektocht naar nieuwe kansen op groei.

Ik geloof dat resultaatgerichtheid met de juiste houding enorme mogelijkheden biedt voor alle vormen van groei. Op ieder onzeker moment. Op ieder moment dat je weerstand ervaart. Op ieder moment, dat je er voor open staat.

Nieuwe inspiratie

Schrijf je in en ontvang maandelijks de laatste teksten en gedichten van de man zonder jas :-)