Rekening houden

Rekening houden met is vaak een stuk praktischer dan overal puur tegenin gaan. Dat er van je geëist wordt dat jij rekening met iemand anders houdt, is echter een ander verhaal. Rekening houden met is namelijk iets wat alleen tot zijn recht komt, wanneer het van nature ontstaat, niet wanneer het van je verwacht wordt.

Het is mooi om empathisch te kunnen zijn op een moment dat iemand het lastig heeft, en begrip te tonen voor de situatie waarin iemand zich bevindt. Het is echter een groot verschil of je zelf de andere schoenen vrijwillig aantrekt, of dat iemand je dwingt om koste wat kost je voeten in zijn schoenen te proppen. Wat voor empathie geldt, geldt eigenlijk ook voor alle andere facetten die met rekening houden te maken hebben.

Behalve mooi, is het vaak ook erg praktisch om rekening te houden met iemand zijn zijn. Dit is een feit wat ik zelf nog erg lastig vind, aangezien ik graag mijn eigen pad bewandel en vertrouw op mijn eigen inzicht. Zo vind ik het bijvoorbeeld onzin dat ‘kleding de man’ kan maken, en dat er een bepaalde vorm van formele kleding van je verwacht wordt op diverse gelegenheden. In zakelijk opzicht echter, zal ik toch niet zo snel in mijn korte broek naar een klant gaan, puur om een statement te maken, maar eerder kiezen voor een gulden middenweg via lange katoenen broek met t-shirt / bloes.

Het kiezen voor rekening houden met heeft een groot onderscheid mijns inziens in termen van zakelijk en persoonlijk. Zakelijk staat voor praktisch en je kunt het jezelf onnodig erg moeilijk maken om hier je zin / visie door te drijven en te kiezen voor een weg die haaks staat op de werkelijkheid van bijvoorbeeld klanten. Je hebt deze mensen nodig, en deze mate van praktische afhankelijkheid brengt dan ook dit soort gevolgen met zich mee.

Op persoonlijk vlak heb je het over je eigen ontwikkeling en het uitdragen van je persoonlijke, niet zakelijke, waarden. Hierdoor is het vaak veel beter mogelijk om via een sterke eigen voorkeur situaties te benaderen en geen rekening te houden met je omstanders. Dit klinkt cru, maar draagt wel er aan bij dat je mensen om je heen behoudt die natuurlijk goed bij jouw doen en laten aansluiten. ‘Vrienden‘ die te veel moeite hebben met de manier waarop jij tegen het leven aankijkt, kun je beter afstoten, ook al kan dat soms lastig zijn wegens het verleden.

Hoe egocentrisch ook, uiteindelijk leeft iedereen in eerste instantie voor zichzelf. Zodra je dat goed op orde hebt, kun je gaan kijken naar uitbreidingsmogelijkheden en mooie initiatieven om de kwaliteit van leven om je heen te verbeteren. Dit kan echter alleen zo onzelfzuchtig mogelijk, door er eerst voor te zorgen dat je je eigen voldoening uit jezelf haalt en daar geen anderen voor nodig hebt. Zo doneer je je tijd, geld en aandacht vanuit oprechte motivatie, en niet vanuit een streven om je eigen interne leegte op te vullen.

Rekening houden kan alleen wanneer je zelf genoeg krediet hebt, anders zul je het alleen maar gebruiken om je eigen emotionele bankrekening te spekken.

Nieuwe inspiratie

Schrijf je in en ontvang maandelijks de laatste teksten en gedichten van de man zonder jas :-)