Onverstoorbaarheid

Binnen het thema van controle is er een interessant sleutelbegrip te vinden: onverstoorbaarheid. Het is een woord waar ik veel bewondering voor heb. En tegelijkertijd is het een woord dat bij sommigen veel weerstand oproept.

Interne controle

Voor mij betekent onverstoorbaarheid het hebben van interne controle over je reactie op emoties, gedachten en gevoelens. Jij bepaalt je houding, ongeacht je omgeving, omstandigheden of wat dan ook. En jij draagt de verantwoordelijkheid ervoor.

Een mooie ambassadeur hiervan is Viktor E. Frankl, een Joodse psychotherapeut die meerdere concentratiekampen heeft overleefd. Hij schreef naar aanleiding van zijn ervaringen daar en zijn eigen ontworpen ‘logotherapie’ een interessant boekje ‘De zin van het bestaan‘.

Een belangrijke boodschap uit het boek is dat je houding bepalend is voor het beleven, en in dit geval zelfs overleven, van een willekeurige situatie. Er worden voorbeelden genoemd waarbij verwachtingen mede-kampbewoners de das omdoen, zodra deze niet worden waargemaakt, terwijl anderen in dezelfde situatie met humor en andere relativering het hoofd boven water houden.

De kracht van controle

Onverstoorbaarheid is een onderdeel van de kracht van controle. Het is de interne stuurman die op iedere woeste zee het schip boven water weet te houden, ongeacht de grootte en hoeveelheid (hersen)golven.

Het aanvaarden van de verantwoordelijkheid dat jij dit kunt bepalen geeft zowel kracht als angst. Want opeens kun je niemand anders meer de schuld geven van je gesteldheid. De slachtoffer-rol is onmogelijk geworden en dient dus niet langer als toevlucht. Jij bepaalt je houding en als jij jezelf zielig vindt, dan is dit jouw verantwoordelijkheid, niet die van een willekeurige ‘dader’.

Het omarmen van dit principe is erg lastig, maar gaandeweg steeds meer bevrijdend! Jij hebt opeens de controle over je gemoedstoestand. Je lastige omstandigheden zijn slechts uitdagingen die je zelf bij de hoorns kunt vatten. Je hebt jouw beleving van de wereld in eigen hand.

Niet emotieloos, maar vrij om je eigen reactie te kiezen op die emoties. Niet ontkennend, maar bewust. En op die manier vind ik onverstoorbaarheid een waardevolle basis om vanuit te opereren.

Nieuwe inspiratie

Schrijf je in en ontvang maandelijks de laatste teksten en gedichten van de man zonder jas :-)