No Impact Man

“We zijn verdoemd als we zo doorgaan”, maar dan gelukkig wel met een goede dosis humor gecommuniceerd door Colin Beavan, auteur van het interessante boek en experiment ‘No Impact Man‘.

Het is een interessant boek met een krachtig ‘inspireer door te onderscheiden’ gehalte. Al onze geaccepteerde westerse gewoontes worden bekritiseerd en gedistilleerd tot slechts de essentie over blijft. Een dappere poging om terug te gaan naar hetgeen waar het uiteindelijk om draait: optimale kwaliteit van het leven.

Afval door middel van je dagelijkse huishouden? Voeding buiten een 250km radius naar binnen werken? Elektriciteit? Stap voor stap zegt hij en zijn gezin (vrouw en dochtertje), allerlei vanzelfsprekendheden gedag.

Met een afwisselende, vermakelijke en serieuze schrijfstijl weet hij de combinatie van ernst en luchtigheid goed in stand te houden rondom de globale milieuproblemen. De ondergeschoven feitjes over de stand van onze aardbol worden boven water gehaald en de politiek krijgt er goed van langs.

Ik vond het een sterk boek, aangezien het alles in twijfel durft te trekken wat wij hier klakkeloos voor lief nemen. Je wordt als consument op je terechte plek gewezen en zeker als wereldburger. De politiek en wij allemaal kunnen allemaal onze laffe hoofd in het zand blijven steken en geïrriteerd blijven reageren op dit soort initiatieven waarbij iemand de gevestigde orde uitdaagt, of we kunnen het meenemen en de kans grijpen op groei.

“Groeipijntjes” noemt No Impact Man zelf het ook wel. Om als samenleving vooruit te komen zullen we niet langer moet streven naar economische, maar naar menselijke groei. Een collectieve verantwoordelijkheid voor de plek waar we leven en de bevolking die daarbij hoort.

Daar hoort niet alleen een minimalistische filosofie bij, maar ook een bewustzijn voor de mensen en natuur om je heen. Uiteindelijk zijn dit belangrijke factoren die kwaliteit van het leven vormgeven en daar staan we, jij en ik, vaak niet bij stil.

“Saving the planet, one family at a time”, een mooie slogan voor een collectieve kans op maatschappelijke groei. Leven zonder jas in de vergrotende trap.

Laten we de mensen om ons heen inspireren, door te onderscheiden.

Nieuwe inspiratie

Schrijf je in en ontvang maandelijks de laatste teksten en gedichten van de man zonder jas :-)