Nee durven zeggen

Hoe krijg je binnen je dagelijkse beslommeringen het voor elkaar om prioriteiten te stellen en tijd te besteden aan hetgeen waar jij het meest voldoening ervaart? Door nee te durven zeggen.

Nee durven zeggen is gefundeerd op het idee dat je zelf je eigen keuzes durft te maken, ongeacht de peer pressure. Willen je vrienden in de stad afspreken, maar ga jij liever alleen thuis gamen of een boek lezen? Zeg nee. Wil je vriendin ieder moment van de dag bij je zijn, maar werk je liever aan een eigen project of voel je meer voor quality time alleen? Zeg nee.

Nee heeft de kracht om dicht bij jezelf te blijven, keuzes te maken waar je daadwerkelijk achter staat en de druk van buiten achter je te laten. Nee leert je om te kijken naar intrinsieke motivatie, naar datgene wat jij belangrijk vindt op dat moment.

Nee dwingt je om niet langer aan andermans verwachtingen te voldoen. Een stap uit je comfort zone te nemen en het pleasen wat veel van ons dagelijks gewend zijn, op te geven. Uit het kiezen voor nee ontstaat vanzelfsprekend angst. Angst om anderen teleur te stellen, angst om dingen te missen en angst om niet langer gewaardeerd te worden.

Het fijne aan nee durven zeggen is dat je direct ontdekt in wat voor kringen je je bevindt. Hebben ze moeite met jouw keuzes en kunnen ze niet accepteren dat je voor jezelf kiest? Moeite is natuurlijk geen probleem, want iedereen heeft moeite met verandering. Echter is het wel belangrijk dat ze jouw keuze accepteren, want uiteindelijk moet je in iedere situatie jezelf kunnen zijn en niet voor anderen te hoeven leven. Teleurstelling en onderwaardering doordat jij nee zegt, zijn dan ook niet jouw verantwoordelijkheid. Laat anderen zich bezighouden met hun eigen verwachtingen, of praat over de lastige situatie die ontstaat.

De kracht van nee is een praktisch filter voor zowel de veelvoud aan mogelijke verantwoordelijkheden als de manieren om de kwaliteit van je dagelijkse seconden te waarborgen. Want uiteindelijk draait het leven allemaal om kwaliteit.

Nieuwe inspiratie

Schrijf je in en ontvang maandelijks de laatste teksten en gedichten van de man zonder jas :-)