Kwaliteit van het leven

Ik ben het zat. We worden doodgegooid via enorme informatie overloads. Media vertalen van oorsprong kwalitatieve gedachten naar gehypte massa concepten, waarin de kwaliteit verloren gaat. Mindfulness en meditatie worden weggezet als oplossingen zonder gedachten. “Leer jezelf in het moment zijn” zweeft te pas en te onpas door een gemiddeld zelfhulp-boek. En wij gaan erin mee.

We zien het verbeteren van de kwaliteit van je leven als een nieuwe trend met een paar oneliners en denken het allemaal wel te weten na een paar paragrafen “zweverige” bullshit. Maar als we het allemaal zo goed weten, waarom zeurt 99% van de mensen dan op het moment dat een trein vertraagd is of een spatje regen de haardos bevochtigd?

Het is eigenlijk grappig dat we allemaal zo gefrustreerd en ontdaan door het leven gaan het grootste deel van de tijd. Later als je groot wordt, word je dokter, timmerman of piloot of een andere specialist, maar een expert op het gebied van leven wordt nooit in overweging genomen. Want dat is nodig. Je kunt denken dat je het leven hebt uitgevogeld en het beste uit de gemiddelde seconde probeert te halen, maar dat doe je niet.

We houden onszelf voor de gek. We geven omstandigheden de verantwoordelijkheid voor ons ongeluk en prijzen onszelf op het moment van een shot dopamine. Het leven dropt ons obstakel na obstakel voor groei, maar het enige wat wij doen is schelden op het feit dat het obstakel er is. Het leven is één grote stormbaan en wij zijn bang voor ieder schrammetje. Laten we ons heerlijk vasthouden aan de startstreep. Laten we ons vastklampen aan een obstakel uit angst om los te laten.

De kwaliteit van het leven wordt bepaald door ons begrip van wat iedere seconde door ons hoofd schiet. Kwaliteit is abstract en flexibel. Kwaliteit wordt bepaald door je houding, niet door omstandigheden. Pak je verantwoordelijkheid voor je eigen gedachten en stop met wegschuiven. Zie en probeer te begrijpen.

Want alleen begrip leidt uiteindelijk tot het worden van een expert.

Nieuwe inspiratie

Schrijf je in en ontvang maandelijks de laatste teksten en gedichten van de man zonder jas :-)