Informatiedieet

Tijd voor een nieuwe uitdaging: een maand lang op een informatiedieet! De term heb je vast inmiddels al vaak voorbij horen komen. De nieuwe productiviteitstip van de dag. Maar daarom niet minder interessant om eens uit te proberen. En ik doe het openbaar, zodat ik gelijk een stok achter de deur heb :-).

Ik ben zelf namelijk een enorme leren-door-te-consumeren (lezen/kijken/luisteren) verslaafde en gebruik daar dus aardig wat vrije tijd voor. Niets mis mee denk ik, maar het is wel passief. En doordat ik goed ben in het verslaafd raken aan dingen, breng ik veel tijd helaas nog passief door.

En het grote nadeel aan passief leren is het gebrek aan voldoening eraan. Ik ga de informatie in een later stadium vast nog wel gebruiken, maar voor nu biedt het geen vervulling. En dat is gevaarlijk, want juist een leven vol voldoening is mijns inziens het meest bewonderingswaardig.

Opzet informatiedieet

Ter inspiratie (en voor mijn eigen reflectie) schets ik even mijn eigen richtlijnen voor de komende maand om het informatiedieet goed vorm te geven:

  • Geen nieuws (las ik al niet, maar wellicht voor jezelf)
  • Geen social media (heb ik niet, maar toch hoort het erbij :-))
  • Geen blogs
  • Geen tutorials (alleen fora wanneer ik bepaalde programmeerproblemen niet kan oplossen)
  • Geen YouTube-video’s (behalve voor motiverende muziek :-))
  • Geen podcasts

Ik zal rond 1 mei een update plaatsen van mijn avontuur met daarin mijn ervaring, de voor- en nadelen en de resultaten door de tijdswinst!

Mocht je mee willen doen, laat het gerust weten in de reacties als een stok achter de deur voor jezelf :-).

Nieuwe inspiratie

Schrijf je in en ontvang maandelijks de laatste teksten en gedichten van de man zonder jas :-)