Hobby vs project

Er is een interessant onderscheid aan te brengen in hoe iedereen zijn vrije tijd besteedt. Normaliter scharen we alles wat we buiten ons werk en de relaties om doen, onder de noemer ‘hobby’. “Ontspannende bezigheid voor in de vrije tijd; liefhebberij” volgens de Van Dale. Mijn eigen associatie is verder dat een hobby iets is dat je voor jezelf doet, waarbij de toegevoegde waarde met name ligt in je eigen voldoening. 

Als tegenhanger had ik daarom een ander begrip nodig: project. Bij een project draait het ook om je eigen voldoening, maar biedt het daarnaast nog toegevoegde waarde voor anderen. Projecten hebben een concrete doelgroep. Projecten lossen een probleem op.

In het kader van ondernemen hoor je ook wel eens dat iemand vanuit een losgeslagen hobby tot een goed draaiende onderneming is gekomen. In deze context kun je mijns inziens hobby vervangen door project. Want hobby’s lossen geen problemen op, projecten wel. En dat is geld waard.

Projecten zorgen voor een duurzame toegevoegde waarde, omdat je permanent een probleem probeert op te lossen. Je helpt niet alleen jezelf en de anderen van dat moment, maar ook nog mensen met hetzelfde probleem in de toekomst.

Wanneer je niet lekker in je vel zit dan is de kans groot dat je je eigen toegevoegde waarde mist. Je zoekt dan wanhopig naar bevestiging waardoor je altijd afhankelijk bent van anderen. Pak een project op (in plaats van een hobby)!

Zoek een probleem waar je affiniteit mee hebt en los het op. Mis je vaardigheden om het probleem op te lossen, zet dan je autodidactische pet op en start gericht met leren. Programmeren, schrijven, communicatie, het is allemaal een kwestie van oefenen. Je gaat tegen gevoelsmatig torenhoge drempels en faalangst aanlopen en daar ligt de kans om je te onderscheiden. 95% stopt daar en gaat verder met YouTube-video’s kijken om geen ongemak te hoeven ervaren. Blijf doorgaan en los bijkomende problemen op.

Doe wat voor een ander, dat is het beste voor jezelf.

Mijn eigen voorbeelden:

Nieuwe inspiratie

Schrijf je in en ontvang maandelijks de laatste teksten en gedichten van de man zonder jas :-)