Geluksgrafiek

We hebben allemaal onze eigen voorstelling van hoe een gelukkig leven eruit zou moeten zien. Voor de een is deze gevuld met avontuur, spanning en adrenaline, voor de ander met boswandelingen, reflectie en boeken. Of een combinatie van beiden, alles is mogelijk. En niets is verkeerd.

Gelinkt aan deze verschillende soorten mindsets is ‘de geluksgrafiek’. Het ideale beeld dat jij en ik hebben van hoe ons gelukkige leven zou moeten verlopen. En in dit verloop zit een interessant verschil waar ik graag dieper op in wil gaan, zonder een bepaald verloop te veroordelen.

Geluksgrafiek 1: ‘Achtbaan’

gelukgrafiek achtbaan

Voor de eerste groep mensen betekent een gelukkig leven, een leven met veel afwisseling. Een leven met weinig ‘saaie’ momenten. Een leven met pieken en dalen. Een achtbaan van geluk.

Waar je het ene moment dolgelukkig bent met het uitkijken naar een gezamenlijke picknick, ben je een uur later aangedaan op het moment dat het gaat regenen. Je kunt ultiem genieten in het moment, maar je ziet alles ook eenvoudig in het water vallen.

Je houdt van de verschillen. Het geeft je gevoel. Het idee dat je leeft.

Geluksgrafiek 2: ‘Vogel’

geluksgrafiek vogel

Voor deze groep mensen staat een gelukkig leven in relatie tot balans. Een gematigd leven met weinig behoefte aan emotie-erupties, verrassingen en afwisseling. Zoals een vogel in de lucht.

Je waardeert dezelfde picknick op het moment dat deze plaatsvindt, maar zal er niet naartoe leven alsof het relatief erg belangrijk is. Wanneer het gaat regenen kun je makkelijk schakelen tussen heden, verleden en toekomst, de balans opmaken, en je houding aanpassen waar nodig.

Je houdt van rust en evenwicht. Het geeft je het gevoel dat alles onder controle is. Het idee dat jij je leven in eigen hand hebt.

Achtbaan versus vogel

Nu vraag je jezelf waarschijnlijk af, welke is de beste? ‘It depends’ kun je in het Engels altijd mooi kort zeggen.

Door een bepaalde geluksgrafiek als minder of beter te bestempelen zou ik pretenderen het objectief beter te weten. De subjectiviteit van mij als persoon en objectiviteit gaan echter slecht samen en ik zou dan ook niet de illusie willen wekken dat ik hierboven uit ben gestegen en het allemaal wel weet :).

Een belangrijke maatstaf voor jezelf is mijns inziens het werkelijke verloop van je eigen geluksgrafiek. De achtbaan en vogel zijn maar modellen van twee regelmatig voorkomende houdingen en de variaties daarop zijn eindeloos. Jouw variatie is uiteindelijk de enige die van belang is.

Vliegt jouw vogel rond het niveau van het dal van de achtbaan, dan is je leven relatief ongelukkig en kun je jezelf afvragen waardoor dit komt. Geluk is natuurlijk zelf een abstract begrip, maar als we het even vereenvoudigen naar een definitie zoals ‘je oprecht fijn en tevreden voelen’, dan is de kans klein dat jij graag op dal-niveau leeft en dit zo wilt houden.

Wanneer jouw achtbaan uit sporadisch mooie pieken bestaat, met vervolgens langere perioden in een dal, dan kun je jezelf ook afvragen of dit is hoe je wilt leven. Stabiliteit klinkt dan opeens weer erg aantrekkelijk.

Iedere geluksgrafiek heeft altijd zijn eigen valkuilen. Het is daarom belangrijk om je bewust te zijn van je eigen houding, zodat je deze kan leren herkennen en waar nodig er naar kunt handelen. Soms een klein stukje achtbaan wanneer het je echt heel leuk lijkt, en balanceren op het moment dat het zwaar is. Durf af te wijken van je eigen standaardhouding. Durf jezelf uit te dagen.

Tijd voor Vogelrock.

Nieuwe inspiratie

Schrijf je in en ontvang maandelijks de laatste teksten en gedichten van de man zonder jas :-)

Eén reactie op “Geluksgrafiek”

  1. John Weustenraad schreef:

    Zoals altijd is het weer heel bijzonder wat je maakt. Je verwondering, je bewondering, je manier van tegen dingen
    aankijken: ik vind het heel bijzonder en ik geniet van elke update.
    In ieder geval sta jij midden in mijn geluksgrafiek!
    Dank je wel.