Geen waarden, maar daden

Het hebben van waarden is eenvoudig. Je selecteert een aantal mooie uitspraken die passen bij hoe jij gezien wilt worden en je bent klaar. Het uitdragen van waarden is echter de echte uitdaging. Het draait om de praktijk. Welke dagelijkse keuzes maak je en welke waarden draag je uit?

Ik was vandaag op bezoek bij mijn oud-collega Jeroen, iemand die ik bewonder vanwege o.a. zijn enorme toewijding en discipline voor het ontwikkelen van zijn interesses. Bewondering is een mooi ijkpunt voor waar je eigen waarden liggen. En tegelijkertijd confronterend omdat bewondering aangeeft dat er een kloof is tussen dat wat diegene doet en dat wat jij doet.

Ik bewonder mensen met discipline en toewijding, die dingen gedaan krijgen, omdat ik hier zelf vaak in tekort schiet. Ik zie mezelf graag als een specialist in een of meerdere onderwerpen. Iemand die kwalitatief handelt omdat het vanuit vakmanschap en ervaring doordacht is. Maar de realiteit is anders. Ik ben nog lang geen vakman en steek er niet genoeg tijd en energie in.

Ik raak verloren in het kijken van YouTube-filmpjes, in het checken van statistieken van mijn projecten, in het gedachteloos heen en weer klikken. Want meta werk is makkelijk. Je blijft comfortabel. Geen uitdaging, geen lijden, maar ook geen voldoening. En bewonder ik mensen die met grote regelmaat geen voldoening halen uit wat ze doen? Nee.

Negatieve patronen zijn destructief voor het uitdragen van je waarden. Het zijn illusies die je gevangen houden in een comfortabel, maar leeg prikkelbaar leven. Je mist kansen op groei, omdat je handelingen op ‘repeat’ staan. Je bent niet kritisch genoeg in het moment en kiest voor de weg van de minste weerstand. Maar het uitdragen van je waarden vergt het overwinnen van weerstand. Veel weerstand.

Dus ik vraag mezelf vandaag opnieuw af, waar ben ik nou eigenlijk mee bezig? Als ik dit belangrijk vind, waarom steek ik er dan geen tijd en energie in? Waarom loop ik weg voor de weerstand? Waarom laat ik het bij een denkbeeldig zelfbeeld? Ik weet dat ik beter kan en dat ik meer plezier uit het leven haal door zo vaak mogelijk de keuzes te maken die aansluiten bij de waarden waar ik voor sta.

De echte waarden zijn acties. Geen waarden, maar daden.

Nieuwe inspiratie

Schrijf je in en ontvang maandelijks de laatste teksten en gedichten van de man zonder jas :-)

E√©n reactie op “Geen waarden, maar daden”

  1. Lara schreef:

    Mooie overwegingen, manzonderjas! Ik deel je bewondering en verlangen, en herken ook de neiging om weerstand uit de weg te gaan. Hupsa, weer terug erin, vol in de wind, borst vooruit (en jij zonder jas)…! x