De kracht van controle

Terwijl ik het zeer aan te raden boek ‘So Good They Can’t Ignore You‘ aan het lezen ben, een boek over het opbouwen van vaardigheden in plaats van het wanhopig zoeken naar passie, kom ik een simpel, maar krachtige stelling tegen: om gelukkig te zijn, heb je een goede mate van controle nodig. En opeens viel voor mij alles op zijn plaats.

Ik lees graag boeken zoals ‘The 4-hour work week‘ en volg bloggers die op hun eigen termen het leven hebben ingericht als digitale nomaden in het buitenland. Zij doen het anders. Zij ervaren mijns inziens veel vrijheid. Ze leven het geschetste droomleven van palmbomen, hangmatten en semi-passief inkomen. En hebben dus veel controle over hoe zij hun leven richten.

Maar deze kwaliteit, controle, is niet gebonden aan het zijn van een exotische nomade! En het plotseling droppen van je werk om een exotische nomade te worden, is al helemaal geen garantie voor structurele controle over je leven.

Controle moet je verdienen

In het boek komen een aantal sprekenden voorbeelden naar voren waarin ik de wens van mezelf herken. Mensen van 25 die halsoverkop hun vroege carrière van twee jaar stoppen om het ultieme geluk te vinden, de wereld te verbeteren en een passief inkomen op te bouwen.

De auteur, Cal Newport, maakt er korte metten mee. Hij heeft onderzoek gedaan naar mensen die succesvol een gelukkige carrière en leven hebben opgebouwd. Eén van de belangrijkste punten die hieruit naar voren komt is het feit dat je de kwaliteit van controle moet verdienen.

Wanneer jij weinig of geen waardevolle vaardigheden bezit, dan kun je wel voor jezelf beginnen om het droomleven te starten, maar dat gaat falen. Want controle ontstaat pas op het moment dat jij zo waardevol bent voor anderen, dat ze bereid zijn geld te betalen voor jouw diensten, op jouw termen. 

Een kernterm die de auteur continu laat terugkeren is ‘career capital‘. De som aan vaardigheden in jouw vakgebied die jouw ‘arbeidskapitaal’ bepaalt. Hoe waardevoller je bent, hoe meer impact je hebt, des te meer respect je kunt afdwingen voor jouw wensen.

En dat geeft controle. Een belangrijk eerste ingrediënt voor een gelukkiger leven :).

Nieuwe inspiratie

Schrijf je in en ontvang maandelijks de laatste teksten en gedichten van de man zonder jas :-)