Alcohol drinken met mate is toch gezellig?

Vrijwel iedere volwassene heeft wel eens een avond ervaren van extreem dronkemanschap. En iedereen kent de verhalen van de vrienden om zich heen die dit ook hebben ervaren. Want dronken zijn is cool. Althans, zo lijkt het in onze maatschappij in ieder geval.

Nu is alcohol tegelijkertijd ook een prachtig middel om op iedereen zijn grote tenen mee te gaan staan. Want alcohol is de steun en toeverlaat van bijna iedereen. En juist daarom is het belangrijk om hiernaar te kijken. Want wat is de echte rol van alcohol?

De rol van alcohol

Wanneer je zoals ik een tijd lang geen alcohol drinkt, werkt dit als een interessant sociaal experiment. Want het valt direct op hoe anderen tegen de rol van alcohol aankijken.

Je wordt geconfronteerd met een aantal rollen:

– ‘Gezellig’ > Zonder alcohol is een avond maar saai/statisch

– ‘Avontuurlijk’ > Als aanvulling op gezellig -> zonder alcohol beleef je minder snel ‘nieuwe’ dingen/avonturen -> kom je minder nieuwe mensen tegen -> ‘mis je veel’.

– ‘Ontspanning’ > Na het werk of op andere momenten van stress, is alcohol onze vriend in nood die ons bijstaat met zijn verdovende werking.

– ‘Creativiteit’ > Alcohol wordt gebruikt als geestverruimer, als manier om buiten je normale kaders te kunnen denken.

De echte rol van alcohol

Wanneer we kijken naar de echte rol van alcohol, dan valt het ons al snel iets op ten opzichte van het hoofdstuk over voeding. Alcohol heeft namelijk geen echte, natuurlijke rol!

Het heeft geen echte constructieve voedingswaarde en vervult geen dorstlessende functie. Kortom, zonder het drinken van alcohol zou je objectief gezien niets te kort komen.

Maar onze verslaving is helaas te sterk. Het is diep geworteld in onze cultuur, in onze kringen en in onszelf. Alleen wordt dit niet erkend. Want met mate is er toch geen probleem? Soms even helemaal los gaan maakt toch niets uit?

Dit zijn interessante vragen om te onderzoeken, want ik ben er nog niet over uit. In dit artikel zal ik ingaan op het meest gebruikte argument: Alcohol is met mate toch gewoon gezellig?

Alcohol drinken met mate

Bepaalde zaken met mate doen, of het nou een glas wijn drinken is, of een sigaretje opsteken, is een interessant fenomeen. Want het is denk ik het meest gehoorde tegenargument op het moment dat je aangeeft dat je geen alcohol drinkt, geen chips eet, etc..

Want is dat wel echt zo? Dit is de vraag die ik mijzelf zeer regelmatig stel. Vooral wegens het gemak waarmee deze non-constructieve zaken (roken, alcohol, lekker eten) zo goed worden gepraat. Het voelt te eenvoudig. Een makkelijk wegwuif-gebaar voor de gemiddelde consument die geen zin heeft in dit soort verstoringen van zijn vaste patronen.

Gezondheid

De eerste serie argumenten is vrijwel altijd direct gekoppeld aan gezondheid. ‘Alcohol is slecht voor je lever’ en van roken worden je longen zwart. Maar dat gaat alleen op voor de extreem verslaafden.

En dus lachen de gematigden dit soort argumenten tegemoet. Want het zal lastig zijn om te bewijzen dat kleine hoeveelheden op onregelmatige momenten daadwerkelijk schadelijk voor je is.

Vanuit het kader dat onderzoek het niet zal kunnen bewijzen, wordt dan de aanname gedaan dat er verder niets mis mee is. Wij kunnen echter ook niet het tegendeel bewijzen en dus trekken we in deze impasse aan het kortste eind.

Onschuldig tot schuldig bewezen wordt.

Gezellig

Met het meest bekende argument uit de weg, gaan we kijken naar andere relevante onderdelen van de motivatie achter alcohol. En zo komen we op een argument waarbij ik persoonlijk zware twijfels heb: ‘Alcohol is gewoon gezellig’.

Dit onschuldig ogende statement lijkt erg vanzelfsprekend. En zo wordt het ook gezien in onze dagelijkse praktijk. Maar wat zich hierachter verschuilt, is eigenlijk een verslaving.

Een verslaving om het ‘gezellig’ te maken en deze gezelligheid via externe middelen te cultiveren. Een verslaving omdat het in veel gevallen voor mensen een automatisme is, een soort must-have voor een avond met vrienden. Een afhankelijkheid die frustratie op zal leveren bij velen, wanneer blijkt dat er geen alcohol is (/ meer is).

Het probleem ontstaat doordat je een belangrijk concept binnen vriendschap, namelijk interesse in elkaar, eigenlijk kunstmatig aan moet gaan vullen met onze vriend alcohol. Een soort zijwieltjes die we nodig hebben om in de relatie tot elkaar te kunnen blijven fietsen.

Alcohol maakt ons ‘losser’. Laat ons buiten onze ‘normale’ kaders treden. En het idee hierachter is natuurlijk ook interessant. Want als je door alcohol zo nu en dan buiten je comfort zone treedt, dan kan dat onverwachte en leuke resultaten hebben. Maar waarom zou je hier alcohol voor nodig hebben?

Je weet dat er verschillende interessante en nieuwe wegen om je heen zijn wanneer je op de fiets zit. Maar jij durft de meeste alleen te betreden met je zijwieltjes. En daardoor blijf je permanent fietsen zijwieltjes. Want je bouwt geen vertrouwen op in je eigen kracht, wanneer je het nooit probeert zonder.

En daar zit denk ik de kern. Het automatisme waarmee wij keer op keer zullen kiezen voor gezelligheid via alcohol of losser worden via alcohol. Hierdoor is er weinig ruimte voor persoonlijke ontwikkeling, aangezien je geen echte keuze maakt. Je borduurt voort op je automatische piloot en reflecteert niet waarom je eigen alcohol drinkt.

Want gezelligheid is niet de echte reden. Het is een vorm van angst. De angst om een ‘saaie’ avond te hebben, of nog preciezer, de angst om ‘saai’ gevonden te worden. Want de peer pressure is in veel kringen aanwezig. En je verdooft de angst via een kunstmatige oplossing. Keer op keer weer. Maar de angst blijft bestaan en zal in veel andere facetten ook naar boven komen.

Je ontneemt jezelf de kans op persoonlijke ontwikkeling wanneer je alcohol drinkt. Zaken die daadwerkelijk buiten je comfort zone liggen bieden een kans op groei, maar alleen wanneer je er 100% natuurlijk voor gaat. Alleen dan leer je jezelf in een non-gedrogeerde staat, optimaal te functioneren.

Je gaat voorbij aan kernprincipes zoals interesse en vriendschap en vervangt deze door een verlangen om niet ‘saai’ te zijn.

Wanneer je werkelijk geinteresseerd in iemand bent, dan wordt het automatisch gezellig. Je leert over andermans verhalen, motivaties, bezigheden, gekke afwijkingen, etc.. Deze vorm van openheid creeert zeeen aan mogelijkheden voor gespreksstof en vermaak. Want iedereen heeft uiteindelijk een (verborgen) passie en het is tof om daar meer over te leren.

Nieuwe inspiratie

Schrijf je in en ontvang maandelijks de laatste teksten en gedichten van de man zonder jas :-)

2 reacties op “Alcohol drinken met mate is toch gezellig?”

 1. Jan schreef:

  Mateloos interessant Daan :-). Zou boeiend zijn om ook nog eens na te denken over de positieve kanten van alcohol. Bijvoorbeeld: als bacterie-loze drank, dus veilig om te drinken als er niks anders voorhanden is. Of als betere vertering van een maaltijd. Of als medicijn bij een griep.

  • dmzj schreef:

   Hey Jantje,

   Dank voor de input! Dat klinkt inderdaad interessant. Denk alleen dat ik dat een keer vanuit een ander artikel zal benaderen, gezien dit artikel meer gericht is op de automatische / ‘gezellige’ integratie van alcohol in veel dagelijkse praktijken :-).

   Maar zeker iets om over na te denken!